Benvinguts a la web de l’Ajuntament de PACS

Rutes i itinerarisAeròdrom Republicà de Pacs-Vilobí

El camp de Pacs del Penedès (també anomenat de Vilafranca) estava situat entre els termes municipals de Pacs del Penedès i Vilobí del Penedès. La seva construcció, realitzada entre els mesos de maig i juny de 1938, va ser d’una única pista en forma rectangular, paral·lel al camí entre els pobles de Pacs i Vilobí i amb la riera de Llitrà, el nucli de Vallformosa de Vilobí i amb les muntanyes de Sant Pau i Sant Jaume.

L’aeròdrom de Pacs-Vilobí

Resten encara alguns elements patrimonials de l’antic aeròdrom amb 5 refugis elementals, dos dels quals estan situats en el camí entre els pobles de Pacs i Vilobí, el refugi gran de Can Mayol i les masies de Can Mayol, Cal Via, Cal Miró, Cal Patró i el Maset d’en Queralt. Al voltant de la masia de Can Mayol es van situar tots els elements del parc mòbil del aeròdrom com els cotxes, els camions de posta en marxa, el camió cisterna, l’ambulància... i un espai d’alarma reutilitzant la campana de l’església parroquial de Sant Genís de Pacs.

El refugi de Can Mayol tenia una capacitat per a 120 persones i s’accedia al seu interior mitjançant dues boques d’accés i es baixava uns 8 metres, construcció realitzada amb ciment i maó amb volta de canó. En el seu interior hi havia 3 habitacions.

L’aeròdrom de Pacs-Vilobí

L’activitat de l’aviació republicana en aquest aeròdrom va ser efectiva a partir del mes d'agost de 1938 fins al mes de gener de 1939. Durant aquest temps hi van fer estada la 7a esquadrilla del Grup 21 de Mosques, que va ser la que més temps va estar-hi ja que es va constituir en aquest camp. També s’hi van estacionar la 4a esquadrilla del Grup 21 de Super Mosques i durant alguns períodes de temps concrets la 2a i 3a esquadrilla del Grup 26 de Xatos.


L’aeròdrom de Pacs-Vilobí

El camp d’aviació va patir un bombardeig el dia 5 de novembre de 1938, un atac que també va afectar els aeròdroms de Els Monjos, Sabanell i Santa Oliva. En aquest atac es va fer malbé un avió Polikarpov I-16 Mosca sense desperfectes greus sent fàcilment reparat. El caporal motorista d’enllaç, Lluís Zamora, va sortir de l’aeròdrom dels Monjos tant aviat començà l’atac per tal d’alertar el personal del camp de Pacs d’un possible atac aeri, amb la mala sort que quan tot just arribà ja començava el bombardeig de l’aviació legionària italiana, i una bomba que va caure a prop li va provocar la mort. El 12 de gener, la Legió Còndor va metrallar el camp d’aviació amb els seus aparells Messerschmitt incendiant tres aparells i fent malbé en d’altres en ales i motor.Reserva Verda

Ramon Grau, escriptor penedesenc, ens porta a la comarca del Penedès en la seva última novel·la Reserva Verda. Publicada pel Grup 62, Reserva Verda és una ficció d’intriga, amb misteris, tresors ocults i assassinats, que té com a curiositat que tota l’acció succeeix en llocs reals de la comarca del Penedès. La seva protagonista, una periodista que rep l’encàrrec de fer un reportatge sobre les reivindicacions d’un col·lectiu que defensa la vegueria Penedès, quedarà atrapada en una investigació que la remuntarà fins al segle XI.

Paisatges, cellers, restaurants, castells i ruïnes poden ser identificats i visitats pel lector. En aquest sentit, s'ha creat la Ruta literària Reserva Verda. Un dissabte de cada mes s’organitza una sortida de tot el dia amb minibús que fa un circuit per Vilafranca del Penedès, les Bodegues Miquel Torres a Pacs del Penedès, el Santuari de Foix ubicat a Torrelles de Foix, el Conjunt Monumental de Sant Martí Sarroca i el Conjunt Històric d’Olèrdola, els indrets on tenen lloc les intrigues de la novel·la. La intenció és crear diferents itineraris per altres dels indrets que apareixen a la novel·la.

L’activitat està impulsada per l’empresa Catacultural (http://www.catacultural.com/) — responsable també de la ruta de la novel·la 'L’església del mar', d’Ildefonso Falcones—, a petició del públic de les presentacions realitzades arreu, i es preveu que es dugui a terme cada primer dissabte de mes durant tota la jornada.


Mapa web